Moestuin en creaties

Moestuin en creaties

Over het blog

Mijn naam is Esther Pelsma
Ik ben eind 2015 gestart met mijn moestuin waar ik groeten, fruit en bloemen kweek.
Met mijn blog wil ik jullie op de hoogte houden over alles wat ik mee maak op mijn tuintje.
Van zaaien tot oogsten....van hard werken tot ontspannen.
Ook schrijf ik op mijn blog over creaties die ik maak....van het verwerken van oude spulletjes tot iets nieuws, werken met materialen uit de natuur tot knutsels voor kinderen.

Zaaien

MoestuinPosted by Esther Pelsma Tue, March 15, 2016 20:47:20
Ja het zaaien is begonnen! Ik zaai verschillende zaden thuis voor, het is lekker warm in huis en met een beetje water en wat aandacht gaat dat prima! Soms een beetje te goed zo ben ik veel te vroeg (enthousiast) begonnen met het zaaien van pompoenen (ik heb ze nu maar in de garage gezet, kouder en dan groeien ze minder snel) ik weet nu dat je pompoenen laten moet zaaien. De artisjokken komen ook prima op maar de klokwinde doet er blijkbaar langer over om te ontkiemen want daar gebeurt nog niks.
Met de tomaten ( wel de tijd om nu te zaaien! het duurt zo'n 8 weken voor deze ontkiemen) iets nieuws aan het proberen (gezien op internet) een plakje tomaat in de aarde gelegd, nu maar wachten op het eerste blaadjesmiley ook maar tomaten zaad gekocht en gezaaid voor als het probeersel niet lukt.
Nog tips of leuke idee├źn voor mij als beginnende moestuinder over het zaaien? ik hoor het graag! Plaats een reactie!  • Comments(1)//blog.jobina.nl/#post19

Spitten

MoestuinPosted by Esther Pelsma Wed, March 09, 2016 09:11:28
Ja ja...de tijd om te spitten! Als ik om mij heen kijk op de moestuin liggen er al heel wat moestuinen prachtig bij, helemaal omgespit geen onkruid meer te vinden.
Waarom spitten we eigenlijk? We spitten om de grond los te maken en het vuil/onkruid te verwijderen. Wel zijn er verschillende meningen over is spitten wel goed voor de tuin?
Er zijn ook mensen die zeggen dat spitten slecht is voor de tuin. In de eerste grondlagen zit het overgrote deel van alle levende organismen in de bodem. Als je spit verstoor je die balans. Zei zeggen dus niet spitten wel omwoelen, dit kan je doen met een woelvork. Je maakt dan wel de bovenste laag los, zonder ingrijpende dingen te doen.

Omdat bij mij in de tuin nog steeds veel kweekgras zit spit ik het nog een tweede keer om, zodat ik alle nog achter gebleven wortels van het gras er uit kan halen.

  • Comments(0)//blog.jobina.nl/#post16

Wilgentenen

MoestuinPosted by Esther Pelsma Tue, March 01, 2016 17:44:03
Met wilgentenen kan je leuke dingen maken uiteraard worden wilgentenen gebruikt voor het maken van manden maar ik heb ze gebruikt om een hekje te maken en een toegangsboog tot de tuin.

Ik heb de wilgentenen gevlochten door het bestaande hekje....
Nu ziet het er zo uit....Het ziet er een stuk mooier uit, ook handig om te gebruiken als je minder inkijk wil en het is de ideale plek voor vogeltjes om zich te verschuilen of in te nestelen. Je kan ook met de afgesnoeide takken een "muurtje" maken door de takken te stapelen tussen paaltjes.
Ook heb ik van de wilgentenen een boog gemaakt deze takken zijn in de grond geplaatst en daarna in elkaar gevlochten om de juiste hoogte te verkrijgen. Doordat de takken in de grond staan zullen ze weer overnieuw uit gaan lopen, dus wel snoeien en over nieuw in elkaar vlechten om de goede maat en vorm te behouden!  • Comments(0)//blog.jobina.nl/#post15

Het voorjaar staat voor de deur!

MoestuinPosted by Esther Pelsma Tue, March 01, 2016 10:28:11
In de winter doorgegaan met het opruimen van de tuin....de oude schuur is nu helemaal weg.......Het plan is om hier weer een nieuw huisje op te bouwen...

Steeds grotere stukken tuin zijn omgespit om het kweekgras er uit te krijgen.
We spitten het om met een greep....als je het om zou spitten met een schop dan steek je de wortels stuk en elk stukje wortel zou weer uit groeien tot een nieuw grasplantje.
Dus door het met een greep te doen kan je de wortels er beter helemaal uit krijgen.
Als we de grond omgespit hebben dekken we het af met zeil om de groei van het gras te verminderen

En zo komen we elke keer een stukje verder!

  • Comments(0)//blog.jobina.nl/#post14

Weer een stuk verder!

MoestuinPosted by Esther Pelsma Mon, October 05, 2015 09:55:13

We zijn een stuk verder! De bouwvallige hut is gesloopt, Geert heeft heel veel glas naar crailo gebracht en al het hout is....

De eerste hutten zijn gebouwd.....

En er is zelfs al een beetje zwarte grond te zien!

Nog veel werk te doen maar we hebben ook al veel werk gedaan!


  • Comments(1)//blog.jobina.nl/#post13

Mijn eigen moestuin!

MoestuinPosted by Esther Pelsma Mon, September 28, 2015 14:53:51

smiley JOEPIE!!!! De start van mijn eigen moestuin!!!!

Het is nog heel veel werk maar enorm veel zin in!
De meneer die voor mij op dit stuk grond zat heeft door gezondheids redenen er de laatste tijd niet veel aan kunnen doen dus het gras staat meer dan twee kontjes hoog!

Ook staat er achter in de tuin een best wel groot schuurtje/kas...niet zo goed meer te zien wat het ooit geweest issmiley die moet eerst maar eens voor de vlakte want nu is het te gevaarlijk om er in te gaan.
Zo ziet het er van binnen uitsmiley
En de voorkant!
We gaan de mouwen op stropen en slopen!

  • Comments(0)//blog.jobina.nl/#post10