Moestuin en creaties

ZaaienMoestuin

Posted by Esther Pelsma Tue, March 15, 2016 20:47:20

Ja het zaaien is begonnen! Ik zaai verschillende zaden thuis voor, het is lekker warm in huis en met een beetje water en wat aandacht gaat dat prima! Soms een beetje te goed zo ben ik veel te vroeg (enthousiast) begonnen met het zaaien van pompoenen (ik heb ze nu maar in de garage gezet, kouder en dan groeien ze minder snel) ik weet nu dat je pompoenen laten moet zaaien. De artisjokken komen ook prima op maar de klokwinde doet er blijkbaar langer over om te ontkiemen want daar gebeurt nog niks.
Met de tomaten ( wel de tijd om nu te zaaien! het duurt zo'n 8 weken voor deze ontkiemen) iets nieuws aan het proberen (gezien op internet) een plakje tomaat in de aarde gelegd, nu maar wachten op het eerste blaadjesmiley ook maar tomaten zaad gekocht en gezaaid voor als het probeersel niet lukt.
Blog imageNog tips of leuke idee├źn voor mij als beginnende moestuinder over het zaaien? ik hoor het graag! Plaats een reactie!Lente slingerLeuk voor kids

Posted by Esther Pelsma Mon, March 14, 2016 16:59:08

Ik ben persoonlijk niet zo'n fan van een paastak in huis.....Ik ben dol op takken en heb daar ook al heel wat verschillende dingen mee gemaakt maar om nou in een tak eieren te hangen ik weet nietsmiley.
Om wel de lente in huis te halen en het toch een beetje te versieren hebben mijn zoontje en ik een slinger gemaakt.
Blog imageIk heb gebruik gemaakt van een scan 'n cut machine maar zelf knippen kan natuurlijk ook of laat de kinderen er op tekenen. De vlaggetjes dubbel knippen uit papier en dan de gesloten kant naar boven zodat je daar een touwtje tussen kan plakken.
Blog imageBlog image
Wij hebben een lente slinger gemaakt maar je kan natuurlijk voor elke gelegenheid een persoonlijke slinger maken.
Succes!smiley


Opa's kastjeCreaties

Posted by Esther Pelsma Wed, March 09, 2016 11:26:28

Blog image
Opa's kastje een verfje gegeven....

SpittenMoestuin

Posted by Esther Pelsma Wed, March 09, 2016 09:11:28

Ja ja...de tijd om te spitten! Als ik om mij heen kijk op de moestuin liggen er al heel wat moestuinen prachtig bij, helemaal omgespit geen onkruid meer te vinden.
Waarom spitten we eigenlijk? We spitten om de grond los te maken en het vuil/onkruid te verwijderen. Wel zijn er verschillende meningen over is spitten wel goed voor de tuin?
Er zijn ook mensen die zeggen dat spitten slecht is voor de tuin. In de eerste grondlagen zit het overgrote deel van alle levende organismen in de bodem. Als je spit verstoor je die balans. Zei zeggen dus niet spitten wel omwoelen, dit kan je doen met een woelvork. Je maakt dan wel de bovenste laag los, zonder ingrijpende dingen te doen.
Blog image
Omdat bij mij in de tuin nog steeds veel kweekgras zit spit ik het nog een tweede keer om, zodat ik alle nog achter gebleven wortels van het gras er uit kan halen.

WilgentenenMoestuin

Posted by Esther Pelsma Tue, March 01, 2016 17:44:03

Met wilgentenen kan je leuke dingen maken uiteraard worden wilgentenen gebruikt voor het maken van manden maar ik heb ze gebruikt om een hekje te maken en een toegangsboog tot de tuin.
Blog image
Ik heb de wilgentenen gevlochten door het bestaande hekje....Blog image
Nu ziet het er zo uit....Blog imageHet ziet er een stuk mooier uit, ook handig om te gebruiken als je minder inkijk wil en het is de ideale plek voor vogeltjes om zich te verschuilen of in te nestelen. Je kan ook met de afgesnoeide takken een "muurtje" maken door de takken te stapelen tussen paaltjes.
Blog imageOok heb ik van de wilgentenen een boog gemaakt deze takken zijn in de grond geplaatst en daarna in elkaar gevlochten om de juiste hoogte te verkrijgen. Doordat de takken in de grond staan zullen ze weer overnieuw uit gaan lopen, dus wel snoeien en over nieuw in elkaar vlechten om de goede maat en vorm te behouden!Het voorjaar staat voor de deur!Moestuin

Posted by Esther Pelsma Tue, March 01, 2016 10:28:11

In de winter doorgegaan met het opruimen van de tuin....de oude schuur is nu helemaal weg.......Het plan is om hier weer een nieuw huisje op te bouwen...
Blog image
Steeds grotere stukken tuin zijn omgespit om het kweekgras er uit te krijgen.
We spitten het om met een greep....als je het om zou spitten met een schop dan steek je de wortels stuk en elk stukje wortel zou weer uit groeien tot een nieuw grasplantje.
Dus door het met een greep te doen kan je de wortels er beter helemaal uit krijgen.
Blog imageAls we de grond omgespit hebben dekken we het af met zeil om de groei van het gras te verminderen
Blog image
En zo komen we elke keer een stukje verder!

Weer een stuk verder!Moestuin

Posted by Esther Pelsma Mon, October 05, 2015 09:55:13

Blog image
We zijn een stuk verder! De bouwvallige hut is gesloopt, Geert heeft heel veel glas naar crailo gebracht en al het hout is....
Blog image
De eerste hutten zijn gebouwd.....
Blog image
En er is zelfs al een beetje zwarte grond te zien!
Blog image
Nog veel werk te doen maar we hebben ook al veel werk gedaan!


OmslagdoekHaken

Posted by Esther Pelsma Mon, October 05, 2015 09:42:34

Blog image
Omslagdoek gehaakt.
Het is een combinatie van twee patronen begon aan het licht blauwe deel maar toen vond ik hem te klein dus heb ik er een rand van bloemen omheen gehaakt.

Blog image